Härmapor.

Minsta barn vet att det är fult att härmas. Och själva ordet kopia signalerar oäkthet. Trots detta kopieras det friskt inom möbel- och belysningsbranscherna. För att inte tala om alla inredningsdetaljer som knappt hunnit lanseras, förrän en snudd på likadan finns att köpa för en bråkdel av priset. Snudd på, kanske är en överdrift. För kopior brukar vara i avsaknad av allt det som gör ett original. Som kvalitet och omsorg om detaljer.

Det här är ett ämne som kommer att kräva fler inlägg, men det som triggade mig denna gång var den ljusstake jag såg för 79 kronor på Hemtex och som hade en slående likhet med Axel Bjurströms vackra Vesper för Klong, som  kostar 400 kronor.

Vesper från Klong.
Vesper från Klong.

 

Johan från Hemtext.
Johan från Hemtext.

Visst. Johan är inte exakt lik Vesper. Förutom att kopian är mindre och rätt simpel är den lilla ringen annorlunda placerad. Men i mina ögon är det ingen tvekan om att det här handlar om mycket mer än inspiration.

Frida Ramstedt på Trendenser har en mycket uppskattad kategori hon kallar Lika som bär. Jag läste igenom kommentarerna till hennes senaste inlägg i ämnet och kunde konstatera att det finns några som inte tycker det är så mycket att bråka om. Någon anför argumentet att man kanske inte ens vet att originalet finns. Just det spelar säkert stor roll. Den som känner till originalet kan sällan tänka sig att köpa en kopia. Men vet man inte ens om att det finns en förlaga kommer saken förstås i ett annat läge. Det är vad kopiatörerna lever på. Och det gör saken ännu lite värre i mina ögon.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *