Karl för sin ring.

Min Trinityring på en hand från Hay.
Min Trinityring på en hand från Hay.

1924 skapade Louis Cartier ringen Trinity. Så enkel. Så elegant. Så tidlös. Tre släta ringar. Rött, vitt och gult guld. Sammanflätade i perfekt harmoni.

Diamantbeströdd används den numera som vigselring. Men Trinitys bakgrund är betydligt mer spännande. Sin ikonstatus fick den genom den franske poeten, konstnären och filmskaparen Jean Cocteau (1889-1963).

Tidigare har jag läst att Louis Cartier skapade Trinity till sin gode vän Cocteau. Den version Cartier nu väljer att ge är något redigerad. Det var poeten som genast gjorde ringen till sin.

För en svensk säger namnen kanske inte så mycket. Cartier må vara bekant som lyxmärke. Men vem känner till Jean Cocteau? Denne gigant som inte låter sig sammanfattas på några rader.

Jean Cocteau använde ofta två Trinityringar, båda på lillfingret.
Jean Cocteau använde ofta två Trinityringar, båda på lillfingret.

1924 var Cocteau förtvivlad. Tyfusen hade tagit hans älskade, den unge poeten Raymond Radiguet. Trösten finner han i opium och arbete. Vad ringen Trinity symboliserar för Cocteau vet ingen. Men de tre färgerna står för kärlek, trohet och vänskap. Han bar den på sitt lillfinger. Resten av livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *