Klassikernas nya hem.

Viken, H55, Kryss och Nozib. Fyra klassiska stolar från Berga Form. Viken av Gunilla Norin som anses vara världens mest kopierade och inte innehåller en enda metalldetalj. H55 som Björn Hultén ritade till utställningen med samma namn. Han gjorde också Kryss till svenska ambassaden i Kairo. Och så Nozib av Nils-Ole Zib. Har man sett den en gång glömmer man den inte.

2013 gick Berga Form i konkurs.

I stället för att köpa konkursboet tog det relativt nystartade företaget Skargaarden då kontakt med respektive designer (eller de som ägde rättigheterna) och knöt dem till sig. På så sätt fick de fyra klassikerna ett nytt hem och nya förutsättningar.

Skargaarden hade vid den tiden  lanserat sina exklusiva lounge- och utemöbler och gjorde ingen hemlighet av att marknaden främst fanns utomlands. Att de fyra klassikerna skulle integreras i det befintliga sortimentet stod klart från början.

– De har någonstans funnits med allihopa, när vi har utvecklat våra egna produkter. På samma sätt som många andra klassiska designers och specifika möbler har funnits där, som referenser och inspiration. Och vi tycker själva att det är väldigt häftigt hur väl de passar in bland våra övriga serier. Det är ett antal väldigt naturliga komplement, berättade Fredric Thunholm för mig på mejl.

Nyhet för 2017 är Nozib lounge chair.

I Skargaardens katalog 2017 intar de fyra inte bara en självklar plats. Såväl Nozib som Kryss har fått nya varianter. Den senare en högre modell som passar vid matbordet och den senare en nättare loungestol med fyra ben.

Att H55 däremot lämnats orörd är kanske inte är så konstigt. För som man skriver:

It’s so perfect it’s almost provocative.

Björn Hulténs H55 – provokativt perfekt?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *