Ny design hos Gemla – Sveriges äldsta möbelfabrik.

Gamla och nya favoriter på Gemlas stolvägg.
Gamla och nya favoriter på Gemlas stolvägg.

Konsten att böja trä kan liknas vid förmågan att tämja en naturkraft. Det borde helt enkelt inte vara möjligt. Och länge var det inte det heller.

Det var den tyske möbelformgivaren Michael Thonet som på 1850-talet klurade ut hur det hela skulle gå till. Succén var given och innebar ett verkligt paradigmskifte i möbeltillverkningen. När sedan patentet gått ut begav sig en del av arbetarna på Thonets fabrik till Småland och hamnade på Gemla möbelfabrik, som startats redan 1861 och legat i Diö sedan 1884. Tack vare den nya specialkunskapen kunde Gemla lansera sin första egna böjträstol redan på 1910-talet.

Det krävs kraftiga formar för att betvinga träet.
Det krävs kraftiga formar för att betvinga träet.
Färdigböjd och fri från formen.r
Färdigböjd och fri från formen.

Intresset för de klassiska stolarna har dock gått upp och ned genom åren. Företaget har två konkurser bakom sig, men drivs nu av femte generationen och har på senare år fått en nytändning – tack vare formgivaren Jonas Bohlin.

– Jonas hade varit på studiebesök i den gamla fabriken när han läste på Konstfack och var fascinerad av böjträstekniken. En dag 2011 stod det plötsligt en Clas Ohlson-kartong utanför dörren med en modell på en stol i och ett brev från Jonas som undrade om vi kunde och ville tillverka den, berättar Fredrik Widing, som är produktionsansvarig på fabriken som ägs av hans far.

 Svaret från Gemla var – ja. Stolen var – Vilda. Flerfaldigt prisbelönt och på god väg att bli en modern klassiker.

Samarbetet med Jonas Bohlin öppnade dörren för fler designsamarbeten, som Front, Mats Theselius och Lisa Hilland. Och för Wingårds arkitekters räkning har Gemla gjort såväl sänggavlar, som sängbord till Miss Clara Hotel i Stockholm.

Vilda med flätad rygg.
Vackra vilda med flätad rygg.

– Förutom det nya designsortimentet har vi kvar tio klassiker. De utgör tillsammans 30 procent av vår produktion. Resten består av lika delar legotillverkning och renovering av våra gamla möbler. Vi får in stolar från 60-talet som får nytt liv igen. Våra möbler kan man ha längre, konstaterar Fredrik.

 En förutsättning för att kunna böja trä är att man använder sorter med långa fibrer, som bok och ask. I den stora fabriken i Diö tillverkas allt – från ax till limpa – eller snarare från ohyvlat virke till färdig designstol. Träet som ska böjas värms först upp med hjälp av ånga, sedan pressas det i en form och slutligen får det torka innan bearbetningen tar vid. Även om man idag har maskiner till hjälp med de tunga momenten är det ändå mycket av hantverk över produktionen.

Råmaterialet färdigt att förvandlas till designstolar.
Råmaterialet färdigt att förvandlas till designstolar.

– Det är en helt analog fabrik och vi jobbar på traditionellt vis. Vi är också den enda fabrik i Sverige som böjer trä, berättar Fredrik.

Själv har han lärt sig tekniken genom att jobba i produktionen och berättar att det är svårt att hitta yngre medarbetare med utbildning. Gemla möbler har idag nio anställda och skulle gärna växa något. Och med senare års framgångar verkar det inte som en omöjlighet.

Fredrik Widings farfars farfar startade Gemla möbelfabrik.
Fredrik Widing ansvarar idag för produktionen på Gemla som hans  farfars farfar startade.

Böjträ har förstås sina begränsningar. Man kan inte använda tekniken till allt.

– Men man får väldigt klassiska former som står över tid, konstaterar Fredrik.

 Och visst ser man det även på den nya designen. Det finns tydliga referenser till äldre modeller, vilket ger ett tidlöst intryck. Dessutom använder man bara naturmaterial, vilket borde tilltala många i dessa ekotider.

 – Vilda består enbart av såpat trä och naturläder från Tärnsjö. Jonas Bohlin brukar säga att man i princip kan äta upp den.

Men visst vore det synd på en så vacker stol.

Collage av designtrion Front.
Collage av designtrion Front.

 

Bow chair av Lisa Hilland.
Bow chair av Lisa Hilland.

 

T15 av Mats Theselius.
T15 av Mats Theselius.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *