Mingla på danska.

Kubus 4 från 1962 var från början tänkt att vara reserverad för familjen och arkitektvänner.
Kubus 4 från 1962 var från början reserverad för familjen och arkitektvänner.
Kubus bowl har utvecklat från den ikoniska ljusstaken.
Kubus bowl har utvecklat från den ikoniska ljusstaken.

Säg by Lassen och de flesta kommer säkert att tänka på Mogens Lassens ljusstake Kubus från 1962. Men Mogens och hans bror Flemming – båda arkitekter – var med och introducerade modernismen i Danmark och hann med mycket under sina långa liv. Medan Mogens främst inspirerades av den tyska Bauhausrörelsen geometriska former, är hans bror mest känd för samarbetet med en annan framstående dansk arkitekt – Arne Jacobsen. Faktum är att det var bröderna Lassen som fick in Jacobsen på arkitektspåret då de gick i samma klass på 1910-talet.

Idag drivs by Lassen av Mogens och Flemmings yngre släktingar och de behöver verkligen inte gräva djupt i arkiven för att hitta godbitar, av vilka flera inte tidigare varit i produktion. På möbelmässan i Stockholm i februari var by Lassens monter en av mina personliga favoriter och att döma av trängseln där var det många som delade min uppfattning.

Brödernas stilar kompletterar varandra perfekt. Mogens Lassens förkärlek för kuben går igen i såväl förvaring, som inredningsdetaljer medan Flemming Lassens möbeldesign är mjukt böljande som i soffan Mingle från 1935 som nu kommit i nyproduktion.

Mingle av Flemming Lassen. Frame, Kubus, Kubus bowl och tapeten Flow av Mogens Lassen.
Mingle av Flemming Lassen. Frame, Kubus och Kubus bowl av Mogens Lassen på bordet Twin som har en vändbar skiva. På väggen grafiska blad med några av de hus bröderna ritat som motiv.

Flemming Lassen älskade att resa och hämtade inspiration från både Frankrike och Italien till sin nätta konversationssoffa. Armstöden omsluter de sittande och inbjuder därmed till att man sitter lätt vänd mot varandra. Uppenbarligen är Flemming Lassens möbler nästan omöjliga att få tag i och hans fåtölj Den trætte mand är den dyraste som sålts på auktion i Danmark. Det bör med andra ord finnas en marknad för Mingle. Precis som för by Lassens övriga favoriter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *