Allt ljus på Jesper Ståhl.

Frilansande formgivaren Jesper Ståhl börjar äntligen få den uppmärksamhet han förtjänar.
Frilansande formgivaren Jesper Ståhl börjar äntligen få den uppmärksamhet han förtjänar.

Jesper Ståhl kan vara ”the hardest working man” i Designsverige. Och det har börjat ge resultat. På galan för Elle Decoration Swedish Design Award i våras fick han motta inte bara en, utan två utmärkelser i de helt olika kategorierna Årets badrum och Årets produkt för det dukade bordet med serien Art för Vedum, respektive besticken Stockholm för Design House Stockholm.

När möbelmässan sedan slog upp portarna dagen efter fanns Jesper representerad i var och varannan monter. I alla fall kändes det så. För i februari hann han sammanlagt med inte mindre än åtta olika produktlanseringar och det måste väl ändå vara något slags rekord.

Och ingenting är denne frilansande designer med utbildning i London och både rötter och bopålar i Småland främmande. Allt från exklusiva bestick till torkstativ har lämnat ritbordet de senaste åren.

–  Jag utgår från företaget jag jobbar med så det blir en form av storytelling och varje produkt har sin ”story”, förklarar Jesper Ståhl.

Lätt och elegant är stolserien Air för Materia.
Lätt och elegant är stolserien Air för Materia.

Vi sitter och pratar i Materias monter för vilka han gjort Air, en serie stolar för offentlig miljö. Grundidén som syns tydlig är en enda bit läder. I kombination med formpressad plywood har sits och rygg skapats i ett stycke som ger en lätt siluett. En lika snygg som skön stol kan jag intyga.

 –  Jag gillar samarbeten som bygger på dialog. Air är mitt första projekt tillsammans med Materia och det har varit lustfyllt och kreativt med fokus på kvalitet och omsorg om detaljerna.

 Idén till fåtöljserien Ritz för Ire Möbel har i sin tur utgått från ett personligt minne. Jespers första sommarjobb var att tillverka möbelknappar i sin farfars möbelfabrik.

Ritz som skiss...
Ritz som skiss…

Det gjorde honom rätt mätt på knappar i många år, men som ofta ser man mer försonande på saker med tiden och som vuxen formgivare kan Jesper Ståhl i ställer känna stolthet över sitt arv. I Ritz genomsyrar knappens runda form hela designen, från rygg/armstöd till träbenens profil, men finns även med som accent.

...och som färdig stol.
…och som färdig stol.

För några år sedan fick Jesper mycket uppmärksamhet för skåpet No 216 för Voice. Det utgick från den standard som används på pappersformat – ISO 216. Hela skåpets storlek motsvarar A0 och varje lucka har en egen storlek i A-standarden ända ner till A8.

 –  Jag är rätt exakt av mig, konstaterar Jesper Ståhl och det känns inte som ett understatement.

Ett liknande upplägg har han använt vid tillkomsten av serien Tilt för Mavis. Både skrivbord och förvaring har en lätt lutning – närmare bestämt sex grader eller den lilla vinkel som motsvarar en sekund av en minut på en analog klocka och ger personlighet till en annars rätt anonym förvaring.

Serien Tilt har en liten lutning – närmare bestämt en sex  grader.
Serien Tilt har en liten lutning – närmare bestämt sex grader.

Men mest uppmärksamhet har kanske bestickserien Stockholm för Design House Stockholm fått. Den lanserades förra sommaren och kompletterades i år med en liten salladskniv.

Jesper kallar arbetet ett passionsprojekt som tagit närmare fem år, varav två år av arbete innan han ens presenterade idén för Design House Stockholm, som genast kände att den var helt rätt för dem.

Besticken Stockholm för Design House Stockholm är en fröjd för både öga och hand.
Besticken Stockholm för Design House Stockholm är en fröjd för både öga och hand.

Besticken är en fröjd för ögat och något med formen gör att man genast vill plocka upp dem, känna på ytan, väga dem i handen. Jag antar att det är just det som beskrivs som en ”fluid form”.

I all Jesper Ståhls formgivning tycks starka idéer, utmärkande detaljer och praktisk problemlösning korsas och resultera i ren och skär skönhet. Och att priser och utmärkelser nu börjar rasa in är inte mer än rätt. Alltför länge har Jesper Ståhl varit något av en doldis i Designsverige. Det verkar äntligen bli ändring på det nu.

Jesper Ståhl är en man hängiven de små detaljerna.
Jesper Ståhl är en man hängiven de små detaljerna.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *