Allt är inte guld som glimmar.

 

Mina egna mässingsfavoriter: underlägg från Svenskt Tenn, sax från  och klämmor från danska Hay och franskt förstoringsglas inköpt på Artelleriet.
Några egna mässingsfavoriter: underlägg från Svenskt Tenn, sax och klämmor från danska Hay och franskt förstoringsglas inköpt på Artelleriet.

Mässing och koppar glittrar rätt fint också. Och just nu tycks det råda rena rama röd-metall-febern. Även om man vant sig och därmed förväntar sig att framför allt inredningsdetaljer och lampor ska finnas i koppar och mässing har det inte alltid varit så. Det var på Möbelmässan i Stockholm 2012 man kunde konstatera att det här var en trend i vardande. Och ännu märks ingen avmattning. Tvärtom.

”Right now, gold and silver are out, and brass and copper are in”, läser jag under rubriken The Hottest Interior Design Trends in London på West London Living.

Att så är fallet konstaterade även trendspanaren Stefan Nilsson i sitt nyhetsbrev från årets Maison & Objet i Paris. Men han menade även att det främst är vi i norr som gillar dessa röda metaller, medan det i Frankrike och Tyskland är lika vanligt med rostfritt och silver.

Stefan själv har börjat tröttna på koppar och det har även Henrick Eriksson gjort. Han driver bloggen Kråks stuga och butiken Moltazdesignshop på Orust.

”Även om koppar är ”det heta” just nu och i höst, så slår det hamrade silvret kopparen inom inredning internationellt”, skriver han.

Etch av Tom Dixon i koppar.
Etch av Tom Dixon i koppar.

Men tillbaka till västra London. Någon som jag misstänker inte har tröttnat på koppar är den brittiske formgivaren Tom Dixon. I sin nya bok Dixonary, hyllar han materialet för att det genom historien betytt mer för människan än någon annan metall. Och när jag besökte hans butik i ett gammalt lagerhus vid Grand Union Canal i våras var det tydlig hur mycket det betyder för honom.

Personligen gillar jag den här trenden och hoppas att kommer att stanna. Länge.

Det fanns mer att se än koppar och mässing i Tom Dixons butik. I alla fall på toa.
Det fanns mer att se än koppar och mässing i Tom Dixons butik. I alla fall på toa.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *