En dansk kotte.

PH Kotten i koppar. En skönhet både tänd och släckt.

Ljus fascinerade mångsysslaren och en av Danmarks mest kända formgivare Poul Henningsen. Redan på 1920-talet experimenterade han med att få fram ett elektriskt ljus som påminde om fotogenlampans sken. Men hans motiv var också politiska och sociala. Han ville att alla skulle få tillgång till bra ljus – såväl hemma, som på arbetsplatsen. Den första PH-lampan kom 1926 och blev en succé från start tack vare sitt bländfria ljus.

Långt senare – 1957 – fick Poul Henningsen uppdraget av arkitektparet Eva och Nils Koppel att rita lampor till deras nya restaurang Langelinie Pavillonen i Köpenhamn. De ville ha en varm och inbjudande armatur. De fick PH Kotten.

Det är i alla fall så den heter i både Sverige och Danmark, men i övriga världen benämns den PH Artichoke. Oavsett vilket består den av 72 blad och 12 stålbågar. Allt tillverkas hos små underleverantörer på södra Jylland och monteras ihop på Louis Poulsens fabrik i Vejen. Sex blad på tolv rader vinklas noggrant och varje rad förskjuts i förhållande till den förra. På så vis syns inte ljuskällan och ljuset blir bländfritt och behagligt.

Eftersom Kotten från början var anpassad för offentlig miljö fanns den i tre större modeller. Men populariteten gjorde att man 2004 tog fram den i en mindre variant som är 48 cm i diameter och bättre passar privata hem. Om den passar den privata plånboken är en annan femma. Räkna med en prislapp på drygt 60 000:-.

Men internationell popularitet i all ära. PH Kotten är i första hand en dansk angelägenhet. Eller som en person på Louis Poulsen jag pratade med sa: ”Danskar köper danskt”.

PH Artichoke finns numera även med LED. Här på Leverages Inc. i Tokyo.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *