Formgivning med funktion och smart produktion.

Karl Malmvall finns idag huvudsakligen på Design House Stockholm där han är produktutvecklingschef.
Karl Malmvall finns idag huvudsakligen på Design House Stockholm där han är produktutvecklingschef.

2011 fick han både Elle Interiörs pris Årets möbel och Wallpaper Design Awards för Step. Sedan dess har hans stege erövrat världen och säljs idag bland annat i MoMas webbshop och finns på Oprahs önskelista. Men med sågspån i blodet och formgivning i generna var det kanske inte någon större överraskning att Karl Malmvall blev möbeldesigner.

–  Jag är uppvuxen i en fabrik, mitt i produktionen, berättar han.

Det var nämligen hans farfar som startade Karl Andersson i Huskvarna och hans far Göran Malmvall som formgav det numera klassiska skåpet KA72.

Karl studerade först på Malmstensskolan i Stockholm och sedan på Arkitektskolen Aarhus i Danmark där han designade ett litet soffbord helt utan beslag. Via ombud fick Ingvar Kamprads nära medarbetare Gillis Lundgren nys om bordet, blev eld och lågor och så hamnade Karl Malmvall på Ikea.

–  Jag blev anställd på IKEA Design AG i Basel där man tar fram produkter anpassade för olika marknader.

Åtta år blev det i Schweiz innan Karl slog ner bopålarna i Jakarta. Som formgivare av trädgårdsmöbler – hans mest sålda är vilfåtöljen Karlskrona i rotting – var han närmare produktionen där. Men på plats fick han ansvar för det mesta det stora möbelföretaget tillverkar i Sydostasien. Och lärde sig följaktligen hur man smartast och mest kostnadseffekt producerar produkter.

Rottingfåtöljen Karlskrona fungerar perfekt att stapla och är karls mest sålda möbel.
Rottingfåtöljen Karlskrona, som fungerar perfekt att stapla, är Karls mest sålda möbel.

Och sådant fascinerar Karl Malmvall. Att vid sidan av hur produkten ska användas fundera på vad som händer om man lägger till eller drar av någon centimeter. Vad fungerar bäst för fabriken? Passar det i förpackningen? Går förpackningen in i containern? Frågor som många formgivare inte lägger någon större vikt vid.

Efter drygt tio år i förskingringen vände så Karl hem. Efter ett år på Ikea i Älmhult startade han eget 2002.

–  Jag pitchade en klappstol på Design House Stockholm. På det sista mötet hade jag också med en stege som jag bett en kompis snickra ihop åt mig. Den låg i en pappförpackning och till slut frågade Anders (vd på DHS) om jag inte skulle visa vad som var i paketet. När jag visade stegen sa han direkt att det är den vi ska ha, inte stolen.

Step i svart. Finns också i rött och vitt.
Step i svart. Finns också i rött och vitt.

Step, alltså. Så enkel som allt som är genialt. Stegar har alltid funnits i hemmet. I aluminium. Undanställda i en skrubb. Och så kommer här en stege som kan stå framme. Som man vill ha framme. Eller hänga synligt på den medföljande kroken. Inte konstigt att det blev succé.

Nuförtiden jobbar Karl som produktutvecklingschef på Design House Stockholm. Från storproduktion till något mindre och exklusivare. Som dag och natt, säger han själv. Men idéerna och tankar kring hur man smartast skapar en produkt finns kvar. Och han hinner också med sin egen formgivning. Lagom till årets möbelmässa lanserades Step Mini. En lite lägre stege. Som också kan användas som extrastol. Karl Malmvall förnekar sig inte!

Nya Step Mini fungerar också som en extra stol.
Nya Step Mini fungerar också som en extra stol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *