Karta som konst.

Del av Bold & Nobles Londonkarta.
Del av Bold & Nobles Londonposter.

De senaste åren har inredningsbloggarna vara fyllda med hyllningar till David Ehrenstråhles grafiska posters. Den slutsålda cityguiden till Paris 2012 har följts av liknande från New York, Bombay och San Fransisco.

Själv tycker jag att Ehrenstråhles posters är vackra och har flera gånger övervägt att köpa, men i slutändan har jag ändå låtit bli. De passar helt enkelt inte (hos) mig.

Det gör däremot engelska Bold & Nobles kartposters eller Type Maps, som de heter på originalspråket. Jag vet inte om idén att kombinera namn på orter och gator till en kartbild ursprungligen är deras. Det spelar ingen roll för det är sättet de gör det på som tilltalar mig.

Jag hittade deras Londonkarta i webbshopen Bodie & Fou för några år sedan. Just London gör sig extra bra som bild tack vare Themsens slingrande siluett. Älskar man dessutom den engelska huvudstaden är valet enkelt.

Bakom Bold & Noble finns paret Jane Tobitt och David Wardle och även om jag skulle kunna återge deras historia är det betydligt trevligare att läsa deras egna ord här.

Framåt jul kommer nya Type Maps. Den här gången ska det bli konst av städerna Norfolk och Hong Kong. Och av Europa. Just den senare blir nog svår att motstå. Problemet är bara ett – var ska den få plats?

Bold & Nobel gör inte bara fina posters. De är dessutom väldigt trevliga att ha och göra med.
Bold & Nobel gör inte bara fina posters. De är dessutom väldigt trevliga att ha och göra med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *