Hur långt är ett snöre?

En bit av det svenska papperssnöre som används till sitsen till CH24.
77 cm av det svenska papperssnöre som används till sitsen på CH24 och som ännu är det enda från Carl Hansen & Søn som finns i min ägo.

Svaret är 120 meter. I alla fall om man pratar om det papperssnöre som används till sitsen på Hans J Wegners CH24. Stolen som ömsom kallas Y-stolen, ömsom Wishbone Chair.

Varje sits tar 45-50 minuter att fläta, hantverket 3 månader att lära sig och de som utför arbetet får regelbunden massage av armar och händer. Men så kan man också räkna med att sitsen håller i 40 år och efter det kan man få den omflätad.

Detaljer som dessa finns ofta att berätta om de så kallade klassikerna. På Carl Hansen & Søn, som jag hade nöjet att besöka för ett par år sedan, fick jag dessutom lära mig att mycket av det arbete som görs i fabriken inte syns. Däremot märks det. Det är anledningen till att möblerna håller så länge.

Vid just mitt besök kände man till att det tillverkades kopior av CH24 på minst 38 kinesiska fabriker. Några hade man köpt in och även om de alla var dåliga, så var vissa sämre än andra. Det som plagiatörerna hade haft svårast för var dock sitsen. 120 meter papperssnöre  visade sig vara den svagaste länken.

God is in the details, som Ludwig Mies van der Rohe lär ha sagt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *