Ruff och tuff stil håller ställningarna.

Favoriten Hektar kommer nu i ett läckert bronsfärgat utförande.
Favoriten Hektar kommer nu i ett läckert bronsfärgat utförande.

Industristilen tycks vara här för att stanna. Inte mig emot, även om jag själv inte går all in på zink och betong utan nöjer mig med en och annan detalj. Sedan kan man ju fråga sig vad det är för sorts industri som är inspirationen? Mest handlar det väl om någon sorts romantisk illusion av gamla tiders verkstäder. De gånger jag råkat befinna mig i en industrilokal har mysfaktorn i alla fall lyst med sin frånvaro. Och ljuskällan har definitivt varit lysrör.

Arbetslampa för lyxigare. Work Lamp i guld.
Arbetslampa för lyxlirare. Work Lamp i guld.

Och det är ju inte minst lamporna i industristil som blivit så populära. Work Lamp av kollektivet Form Us With Love för Design House Stockholm kom 2010 och nu har snart varenda lågpriskedja sin egen variant. Den här lilla lampan är ju inte så ruff, speciellt inte i det senaste utförandena i 24 K guld. Men fin och praktisk då man kan ha den både hängande och liggande.

Lagom mycket industrikänsla ger Studio Lamp från Muuto.
Lagom mycket industrikänsla ger Studio Lamp från Muuto.

Thomas Bernstrands lampa Studio för Muuto från 2009 är i sin tur formgivarens idé om hur en gammal industrilampa såg ut. Ingen detaljerad kopia med andra ord. Färger som grönt och vitt signalerar också mer lampa än industri.

En verkligt prisvärd favorit är Ikeas Hektar av formgivaren Ola Wihlborg som funnits ett par år. Nu i höst har det svarta originalutförandet dessutom kompletterats med en bronsfärgad variant.

Hektar pendel i mindre modell.
Hektar pendel i mindre modell.

Av en tillfällighet fick jag syn på golvmodellen när jag hastade genom Jönköpingsbutiken för ett par veckor sedan. Eftersom jag har en inbyggd radar för allt som ser lite brons/koppar/mässingsaktigt ut tvärnitade jag. Vid närmare inspektion kunde jag konstatera att det var nära nog perfekt.

De bronsfärgade taklamporna är också läckra och ger ett helt annat intryck än de svarta. Förmodligen för att de svarta är matta och de bronsfärgade inte är det. Märkligt ändå hur något så litet kan påverka så mycket.

Allra snyggast är Hektar golvlampa i bronsfärg. Så ny att det inte finns någon pressbild och alla Ikea-butiker ännu inte fått den.
En verklig favorit är Hektar golvlampa i bronsfärg. Så ny att det inte finns någon pressbild och alla Ikea-butiker ännu inte fått in den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *