Skandium feat. Daniel Doppsko.

Två muggar
Skandiums Stig Lindberg-muggar med motiven City och Rain.

Man ska inte gå över ån efter vatten heter det som bekant. Och just därför känns det lite märkligt att tipsa om en butik i London som säljer skandinavisk design. Men alla regler har ju dessutom undantag och Skandium är ett lysande sådant.

Det var en slump jag gick in på Skandium på Marylebone High Street härom året. Efter att ha sett vad de hade i skyltfönstret kändes det som ett måste och jag blev inte besviken. Någon har verkligen plockat russinen ur den skandinaviska kakan. Eller snarare några, för Skandium startades 1999 av de tre Londonborna Christopher Seidenfaden, Chrystina Schmidt and Magnus Englund med rötter i Danmark, Finland och Sverige.

Förutom butiken, som nu finns på fyra Londonadresser, är Skandium generalagent för en lång rad skandinaviska märken i Storbritannien. Dessutom har man en webbutik. Nu tänker du säkert att det verkar onödigt att handla skandinavisk design från England. Det håller jag med om, men Skandium har också exklusiva produkter, som de här nya, fina muggarna med motiv av Stig Lindberg.

Även baksidan har dekor.
Även baksidan har dekor.

Stig Lindberg (1916-1982) arbetade i många år på Gustavsbergs Porslinsfabrik och hans illustrationer finns på serviser som populära Berså och Spisa Ribb.

Men mångsysslaren Stig Lindberg illustrerade även några av Lennart Hellsings böcker, som Krakel Spektakel köper en klubba och Daniel Doppsko. Som barn älskade jag Hellsings absurda värld och kunde inte se mig mätt på de fantasifulla bilderna eller drömma om att bo på platser som Näppelunda, Ingalunda, Sålunda och Annorlunda.

Liksom insidan.
Liksom insidan.

Med andra ord kunde jag inte heller motstå Skandiums exklusiva muggar med illustrationer från boken om Daniel Doppsko. Att sedan maken var i London och kunde inhandla dem på plats gjorde ju bara köpbeslutet enklare.

 

 

 

 

 

PS Tilläggas kan att illustrationerna från början var svartvita, men när boken gavs ut på nytt härom året hade de restaurerats av Stig Lindbergs son, Lars Lindberg. Daniel Doppsko ges ut av bokförlaget Nisses böcker.

Daniel Doppsko i egen hög person.
Daniel Doppsko från Sålunda stad i egen hög person.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *