Vad är det som luktar?

Tänd ett ljus och låt det brinna. I alla fall i 2 timmar enligt instruktionerna.
Tänd ett ljus och låt det brinna. I alla fall i 2 timmar enligt instruktionerna.

Kan det vara pengar som går upp i rök? Rent bokstavligt. För vårt behov av doftljus verkar omättligt och i takt med detta ökar utbudet.

I det senaste numret av iPad-magasinet Trendenser testar Frida Ramstedt olika ljus och listar sina favoriter. Jag tar tacksamt emot informationen om olika ingredienser. Självklart förstår jag att innehållet påverkar priset. Samtidigt är jag tillräckligt mycket marknadsförare för att också begripa att såväl design, som märke kostar.

Av Fridas favoriter ligger snittpriset på fyra av fem värmeljus över 600 kronor. Det dyraste kostar 850. Det är väldigt mycket pengar. För ett ljus.

Nej. Inte riktigt. För 850 kronor får man mer än ett ljus. Svenskt Tenns samarbete med det svenska parfymundret Byredo har resulterat i ett grönt glas med tre unika lock formgivna av Jakob Solgren. Säkra samlarobjekt när doften från en svunnen tid lämnat rummet för gott.

Men för den som nöjer sig med lite lukta-gott finns det ändå hopp. Fridas femte favorit är ett ljus från Ikea. Själv har jag sniffat på de nya fräscha och synnerligen prisvärda från Bruka. Och i resväskan med hem från värmeljusens hemland följde väldoft från Lothantique. Tillverkat i Provence. Inspirerad av författaren Marcel Pagnols förmåga att genom ord ge liv åt en blommas doft. Bara det kan vara värt en slant.

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *