Ett småländskt hotell. Mitt i världen.

Gastrohotellet. Lite grann från ovan.
Gastrohotellet. Lite grann från ovan. Arkitekt Jonas Lindvall ansvara för designen.

Det råder en febril aktivitet på det som idag är en byggarbetsplats, men som lagom till Valborg 2014 kommer att vara Skandinaviens första gastrohotell. Det är med andra ord dags för nästa kapitel i restaurang PM & Vänners framgångsrika historia.

– Idag är Sverige en destination för världen när det gäller mat, med tre krogar bland de femtio bästa. Om vi finns i Barcelona, Köpenhamn eller Växjö spelar egentligen ingen roll, säger Per Bengtsson, krögare och delägare i PM & Vänner.

120 000 gäster besöker varje år den prisbelönta restaurangen som förvånat så många just för att den ligger där den ligger. På Storgatan. I Växjö. I Småland.

– Vi kommer att fortsätta att vara som vi är. De flesta av oss är smålänningar och har varit med länge på PM. Och vi överger aldrig våra rötter. Det är viktigt för identiteten.

Sedan länge vilar den gastronomiska filosofin på hörnstenarna Skog, Äng och Sjö. Så gör även materialvalen i hotellet.

– Det är så Småland ser ut, konstaterar Per Bengtsson.

För att vara mer exakt betyder det att byggjobbarna haft fullt upp med att hantera 100 ton öländsk kalksten och breda, småländska ekplankor.

– Det är samma kalksten som i Domkyrkan och den är borstad så den känns som sammet under fötterna. Ekplankorna har jag själv valt, en och en på ett sågverk, fortsätter Per.

Entrén till det nya hotellet med en av de spektakulära sviterna ovanför.
Entrén till det nya hotellet med en av de spektakulära sviterna ovanför.

Och precis som när det gäller maten i restaurangen lämnas inget åt slumpen. Ingen detalj är för liten för att funderas på. Ingen genväg tas på bekostnad av perfektion. På PM & Vänner Hotel sätter man inte på lampan. Man väljer ljusscenario på en display från schweiziska Lithoss. I badrummet – som i flera fall har fönster mot rummet – är kranar, blandare och dusch signerade Arne Jacobsen för Vola. Exakt vilka möbler rummen kommer att ha är ännu inte helt bestämt. Men ett är säkert. Det kommer att bli genomtänkt och mer klassiskt än trendigt.

Hotellet kommer att ha 74 unika rum. Sviterna är spektakulära med 7 meter i takhöjd och en entresol med sovrum. Gästerna har tillgång till pool och bastu på takterassen och de som är intresserade kan få tillträde till vinkällaren. Den råkar vara störst i Skandinavien med 2 700 olika viner.

Med ett gastrohotell hoppas man nu locka ännu fler kulinariskt intresserade till restaurangen. Där tänker man samtidigt höja temperaturen ytterligare, som krögaren själv uttrycker det. Och då menar han inte värmen i köket.

 –  Vi ska absolut matcha de bästa i Köpenhamn!

Men det är inte bara tillresta gäster som ska få glädje av expansionen. På takterassen byggs en skybar öppen för alla. Sju dagar i veckan.  5,6 sekunder upp med hissen. Öppen spis och bibliotek. Och en Steinwayflygel som just nu väljs ut av hemmasonen och världspianisten Per Tengstrand. Kanske är det just han som sluter cirkeln. Lokal och internationell på samma gång. Precis som PM & Vänner Hotel.

Skybaren är öppen för alla.
Skybaren med Steinwayflygel, bibliotek och öppen spis är öppen för alla.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *