Namn som förpliktigar.

Klong – en klang.
Klong – en vacker klang.

Det är min åsikt att man inte ska lita överdrivet mycket på Tomten. På hens smak, alltså. Därför tar jag själv gärna hand om julklappsinköpet. Även till mig själv. Även då vi bestämt att inga klappar ska köpas.

Av den anledningen kom vasen Fanny från Klong i min ägo strax före jul. Denna skönhet formgiven av Ami Katz vann Formexmässans Formidabelpris 2012. Jag har beundrat den sedan dess. Men också insett att den varit väl stor för mitt hem. Så när jag läste att en mindre modell nu fanns var saken given. Fanny skulle bli min. Och Tomten blev mitt alibi.

Fanny, lite grann från ovan.
Fanny, lite grann från ovan.

På julafton visade sig ändå att någon tänkt till. Ett paket under granen hade mitt namn på. Förväntansfull frigjorde jag lådan från omslagspappret och där mötte mig åter namnet Klong. I lådan låg Vesper i mässing.

Vesper är ju en modern version av den klassiska kammarljusstaken. Och namnet? Det är latin och betyder afton. Inom kristendomen är det också namnet på aftonbönen som man ber vid solens nedgång eller runt klockan 18.

Vesper lika vacker i alla vinklar.
Vesper, lika vacker i alla vinklar.

Klong är mer av ett onomatopoetikon. Hursa? Jo, alltså ett ljudhärmande ord. Som företag värnar Klong det tidlösa. Som så många andra. Men i Klongs fall verkar ambition och genomförande gå hand i hand. Kanske inte så konstigt med tanke på att Jonas Bohlin är en av grundarna.

Fanny då? Inte fullt så avancerat. Det var helt enkelt en vän till formgivaren och arkitekten Ami Katz och mottagaren av den första vasen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *